maandag 11 januari 2016

eFXO behoudt koppositie

Stefan Kuipers

Afgelopen zaterdag heeft eFXO de koppositie in klasse 1B weten te behouden door een nipte 5,5-4,5 overwinning op de gevaarlijke outsider Paul Keres. Al vrij snel stond er een 1-1 score op het bord, door vlotte remises van Arthur van de Oudeweetering en ondergetekende tegen respectievelijk Marijn Otte en Casper Schoppen. Met wit wisten we allebei vrijwel niks te creƫren vanuit de opening en besloten we op zet 20 om remise aan te bieden.

Daarna kwam er een punt binnen van Armen Hachijan die in de Najdorf niet onder de indruk raakte van de aanval van Rolf Dijksterhuis en het koeltjes afmaakte. Ook Martin van Dommelen had zijn tegenstander al snel in de problemen in een interessante Franse partij en wist dat in een punt om te zetten. Het volgende punt kwam op naam van Max Warmerdam die zich knap onder de druk uit wist te spelen na een sterke opening van Bert Both. Via een stukoffer, gevolgd door een kwaliteitoffer, wist hij in de tijdnoodfase de winst naar zich toe wist te trekken.


Maar Paul Keres deed ook wat terug: Alexander Kabatianski kwam al snel in de problemen tegen de 1. b3 van Hugo ten Hertog. Hij moest een pionoffer accepteren maar zag vervolgens zijn hele stelling in stukken geslagen worden, de nederlaag volgde niet veel later.

Na vier uur spelen een 4-2 voorsprong, maar op dat moment was nog niks zeker. Tim Lammens had een totaal verloren stelling na iets te optimistisch pionnenspel en Raymond de Rooij was vervolgens zorgvuldig in de afwerking. Thomas Beerdsen had een toreneindspel met een extra pion, maar Anton Rosmuller stond dermate actief dat die niet veel hoefde te vrezen. Na wat halfslachtige winstpogingen van beide spelers, werd er toch tot remise besloten.


Nico Zwirs leek een wat minder eindspel te hebben dat hij nog moest zien te keepen. Zijn tegenstander Paul Hommerson had net te horen gekregen dat hij waarschijnlijk nog wel een winstpoging moest doen, maar op dat moment werd er driemaal dezelfde stelling geclaimd en was het ineens toch afgelopen.

Als laatste was Merijn van Delft nog bezig tegen Xander Wemmers. Hij had vanuit de opening al een prima stelling en kreeg zelfs een extra vrije a-pion. In tijdnood ging het volledig mis en moest hij die pion teruggeven. Gelukkig had hij de andere borden goed in de gaten gehouden en met een 5-4 stand de eeuwig schaak gepakt.

Een nipte overwinning, al zijn we ook nooit echt in de problemen geweest. Daarmee hebben we weer een gevaarlijke outsider overleefd en zijn we weer een stapje dichter bij promotie. De volgende ronde thuis tegen DSC Delft zullen we weer vol aan de bak moeten.


't Andere verslag | foto's op Google+ | foto's op Picasa | partijen in pgn


Partijen openen in nieuw venster of tabblad

Geen opmerkingen:

Een reactie posten