zondag 11 oktober 2015

Voor de poorten van de hel

Merijn van Delft

Het zag er lange tijd naar uit dat De Stukkenjagers – eFXO Apeldoorn een herhaling zou worden van vorig jaar en dat de Tilburgers wederom met het kleinst mogelijke verschil zouden winnen. Bij een tussenstand van 4,5-4,5 moest Nico Zwirs heel diep gaan om een dame-eindspel met een pion minder remise te keepen. Dat deed hij erg knap en bij een 5-5 eindstand was aan Apeldoornse zijde de opluchting groot.


   Stukkenjager Bram van den Berg lijkt te bidden voor een goede afloop

De wedstrijd begon met drie remises. In de partijen Mark Haast – Merijn van Delft (ruilvariant Slavisch), Max Warmerdam – Anne Haast (Spaans) en Mark Clijsen – Arthur van de Oudeweetering (taaie Slavische stelling) gebeurden weinig spannende dingen.

Apeldoorn scoorde vervolgens twee volle punten. Met zijn oerdegelijke positionele stijl versloeg Alexander Kabatianski Mart Nabuurs, en Sjef Rijnaarts liet solide spel tegen Joris Gerlagh volgen door een listige tactische truc.

Ondertussen werd echter duidelijk dat De Stukkenjagers de wedstrijd aan het overnemen was. Thomas Beerdsen werd tactisch afgetroefd door Bram van den Berg, die een zeer geïnspireerde gambietpartij afleverde. Armen Hachijan werd vlak na de opening snoeihard weggecounterd door Bianca Muhren. Ook good old Herman Grooten plaatste een dodelijke counter tegen Tim Lammens.


   Stefan B. vs. Stefan K.

Beste speler aan Apeldoornse zijde was Stefan Kuipers, die er net als vorig jaar in slaagde Stefan Beukema te verslaan en zo de stand gelijktrok. De heersende mening over het dame-eindspel in de partij Nick Bijlsma – Nico Zwirs was dat het sowieso praktisch heel lastig te houden was, maar met weinig minuten op de klok gaf de Apeldoorner geen krimp.

Weliswaar blijft eFXO Apeldoorn op bordpunten koploper in de eerste klasse B, maar we hebben nog een lang seizoen voor de boeg.


foto's op Google+ | foto's op Picasa | partijen in pgn


Partijen openen in nieuw venster of tabblad

Geen opmerkingen:

Een reactie posten